Despina de Werd – voorzitter V.II

Op 30 maart zouden wij voor geïnteresseerden een bestuursinteresse avond organiseren. Wegens het coronavirus zijn wij genoodzaakt om deze avond op een andere manier vorm te geven. Om iedereen toch te kunnen informeren over een bestuursjaar bij STC, gaan we deze informatiebijeenkomst op Skype houden! Neem voor het aanmelden contact met ons op (info@servethecitytilburg.nl) Daarnaast schrijft ieder bestuurslid een eigen blog (interview-vorm). Bij interesse in een bepaalde functie kan je contact opnemen voor 1 op 1 contact.

In deze blog zal Despina de Werd, voorzitter STC, haar functie uitgebreid toelichten!

”Wie ben je en wat is je functie binnen het bestuur?”

Ik ben Despina de Werd, vierdejaars Communicatie- en Informatiewetenschappen studente en voorzitter van Serve the City Tilburg. Ik ben het eerste aanspreekpunt voor bestuursleden, de ontwikkelingscoördinator en de Raad van Advies. Bovendien leid ik de bestuursvergaderingen, plan ik deze in en stel ik hier de agenda voor op. Ik probeer ervoor te zorgen dat alles goed verloopt door het algemene overzicht te behouden en uiteindelijk de bestuursleden ook erop aan te spreken als taken even niet naar behoren worden vervuld. Verder ondersteun ik commissies daar waar nodig en organiseer ik activiteiten die niet binnen een van onze vier commissies vallen. Al met al een erg breed en gevarieerd takenpakket, maar daardoor juist ook erg leuk!

”Waarom ben je een bestuursjaar gaan doen?”

Ik vind mijn studententijd erg leuk en zelfs zo leuk dat ik het niet erg vind als deze wat langer duurt. Nu ben ik wel iemand die het dan op wil vullen met ‘nuttige’ dingen. Thuis zitten en niks doen is niet echt iets voor mij. Ik ben ook al bij verschillende verenigingen actief geweest waar ik meerdere commissies heb gedaan. Ik keek dan stiekem toch wel altijd erg op tegen de besturen, want hoe gaaf is het om een jaar lang je eigen ‘bedrijfje’ te runnen?! Aangezien het einde van mijn bachelor naderde, ik nog een paar vakken had in verband met een schakelpakket en ik altijd opensta om nieuwe dingen te leren, wilde ik de uitdaging aangaan en een bestuursjaar gaan doen.

”Waarom heb je gekozen voor Serve the City en niet een andere vereniging/organisatie?”

Het sprak me om verschillende redenen erg aan. Allereerst is het een parttime bestuursjaar (24 uur per week), waardoor je niet meteen een jaar studievertraging oploopt. Zo heb ik in mijn eerste semester nog drie vakken gevolgd van een schakelpakket en schrijf ik nu in het twee semester mijn bachelor scriptie. Verder vind ik het leuk dat je met vrijwel alle studie- en studentenverenigingen van Tilburg in aanraking komt. Je leert erg veel nieuwe mensen en juist ook heel veel verenigingen kennen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Als laatste, maar zeker niet de minste, krijg je veel waardering van de doelgroepen. Met kleine dingen kan je mensen hun dag maken, waardoor ik zelf ook altijd met een grote glimlach naar huis ga.

”Waarom heb je gekozen voor je huidige functie?”

Ik moet zeggen dat ik dit destijds de moeilijkste keuze vond, want eigenlijk alle functies spraken me op hun eigen manier aan. Dit is juist uiteindelijk ook waarom ik gesolliciteerd heb voor voorzitter. Ik ben iemand die alles leuk vindt en veel verschillende dingen wil doen en leren. Aangezien je als voorzitter zijnde het overzicht behoudt en bijspringt waar nodig is, kon ik juist van alle functies iets meekrijgen. Verder ben ik iemand die graag gestructureerd werkt en het ook leuk vindt om het overzicht te bewaren. Als laatste komt dit ook tot een negatief punt van me: ‘nee zeggen’. Omdat ik alles leuk vind, ben ik niet goed in het zeggen van nee. Dit is echter wel belangrijk als voorzitter zijnde, aangezien je bij (moeilijke) beslissingen het aanspreekpunt bent. Vandaar dat ik dit dan ook graag wilde leren.

”Als je 1 vaardigheid moet noemen die je afgelopen jaar hebt geleerd, welke zou dit dan zijn?”

Pff lastig om er maar één te benoemen. Ik denk dat ik vooral gegroeid ben in crisismanagement. Activiteiten organiseren is geen probleem, maar stel als het niet verloopt volgens het draaiboek? Vooral met onze bijzondere doelgroepen en vele samenwerkingen gaan vaak dingen niet volgens plan en is het snel schakelen, maar samen met de hulp van mijn bestuursleden komt altijd alles goed terecht. Vooral rustig blijven en roeien met de riemen die je hebt. Het belangrijkste is dat de doelgroep met een lach naar huis gaat! Op nog maar even een groot punt tijdens ons bestuursjaar van crisismanagement te benoemen: COVID-19. Ik ben blij om te zien hoe we het hebben opgepakt en dat zoveel studenten bereid zijn om mensen te helpen in tijden van nood.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Welke activiteit is je het meest bijgebleven en waarom?”

Er is niet één specifieke activiteit die me eigenlijk het meest is bijgebleven. Iedere activiteit heeft weer iets anders bijzonders en vooral door de verschillende doelgroepen waarvoor je het organiseert. Ik kwam eerst niet zomaar in aanraking met bijvoorbeeld vluchtelingen, daklozen of chronisch zieken. Je gaat heel erg beseffen dat meer mensen hulp nodig hebben dan je denkt en dat vooral deze mensen ook heel dichtbij zijn. Ik vind het altijd weer even een moment van realisatie als die buitenlandse man die jij vervelend vindt op straat, een vluchteling blijkt te zijn die hier geen familie heeft en juist alleen even een praatje wil maken voor sociaal contact en omdat hij de taal wil leren. Of een kind die naar je toe komt gerend om te laten zien dat dat ze voor het eerst op 12-jarige leeftijd een eigen kamer krijgt, terwijl ik altijd bevoorrecht was met de mooiste cadeaus en een prachtige eigen kamer. Maar ook beseffen dat het leven zo voorbij kan zijn als je pannenkoeken gaat bakken bij Villa Pardoes waar chronisch zieke kinderen zijn of als je langs gaat bij demente ouderen. Ik kan zo nog wel even doorgaan, maar vooral het contact met doelgroepen blijft me vooral bij en het feit dat wat voor mij iets kleins is, voor hen het verschil maakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

”Welke boodschap zou je aan je opvolger willen mee geven?’

Probeer vooral heel erg te genieten, want voordat je het weet is het voorbij!

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close