Voorstellen: onze commissieleden deel 2

Geschreven door Anne-Lin van Gelder

Wellicht zijn ze al voorbij gekomen, onze bestuursblogs. Hierin vertellen wij meer over onze bestuursfuncties. Aangezien wij het vrijwilligerswerk niet zouden kunnen verrichten zonder de hulp van onze commissieleden, willen wij ze graag aan het woord laten! In deze blog zullen acht commissieleden meer vertellen over het vrijwilligerswerk bij STC. Dit zijn slechts een paar van onze commissieleden! Van iedere commissie komen er twee vrijwilligers aan het woord.

Commissielid Serve the Grey

Naam: Ashley van Donk
Leeftijd: 20 jaar

”Waarom ben jij vrijwilligerswerk bij STC gaan doen?”

Naast mijn studie communicatie aan Fontys Hogescholen, zocht ik graag nog wat meer uitdaging op andere gebieden. Vrijwilligerswerk leek mij daarbij een mooie keuze. Op die manier kan je namelijk je steentje bijdragen aan mensen die extra aandacht verdienen, wat mij persoonlijk veel voldoening oplevert. Daarbij leek mij de combinatie tussen vrijwilligerswerk en het contact met studenten erg leuk. Je leert veel nieuwe mensen kennen, die net zoals jou, een gedeelte van hun studententijd willen bijdragen aan het welzijn van mensen in Tilburg. Vooral de ouderen vormden voor mij een interessante doelgroep om mee te werken: je kan met kleine bijdragen immers veel betekenen voor het leven van deze (merendeels eenzame) mensen. Het was voor mij dus een logische stap om me aan te melden voor de commissie Serve the Grey.

”Wat is tot nu toe de mooiste vrijwilligersactiviteit die jij hebt meegemaakt?”

De mooiste vrijwilligersactiviteit die ik heb meegemaakt, is toch wel het wandelen met de ouderen. Jelle van Dijk, penningmeester van het bestuur 2019-2020 en voorzitter van Serve the Grey, organiseerde (in samenwerking met Woonzorgcentrum de Kievitshorst) wekelijkse wandelingen met ouderen. Daarvoor konden iedere week studenten zichzelf inschrijven om een paar uurtjes mee te wandelen. Ikzelf heb ook tweemaal meegewandeld, wat ik beide keren heel bijzonder vond. Je ziet tijdens deze ochtenden in hoe ‘klein’ het leventje van deze mensen is, maar tegelijkertijd waarderen de ouderen het heel erg dat je met ze gaat wandelen (en tijd in hen investeert). Daar doe je het voor!

”Zou jij vrijwilligerswerk aanraden aan andere studenten? Zo ja, waarom?”

Ik raad zeker iedereen aan om vrijwilligerswerk (bij Serve the City Tilburg) te doen. Het is namelijk bijzonder om, samen met medestudenten, activiteiten te organiseren voor hulpbehoevenden in de samenleving. Het geeft je voldoening, je leert nieuwe, sympathieke mensen kennen én het is bovendien ontzettend leuk om te doen in je vrije tijd. Daarnaast ben ik van mening dat een commissie heel goed kan bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling. Genoeg redenen dus om je nú in te schrijven als commissielid bij Serve the City Tilburg!

Commissielid Serve the Grey

Naam: Lennart Sinjorgo
Leeftijd: 22 jaar

”Waarom ben jij vrijwilligerswerk bij STC gaan doen?”
Ik was dit jaar begonnen aan mijn master en zocht iets wat niet al te druk zou zijn. Van STC had ik nog niet gehoord maar toevallig kende ik twee mensen van het bestuur die vroegen of ik zin had om mee te doen. Mijn eigen grootouders vinden het altijd erg leuk als een van hun kleinkinderen wat tijd voor ze maakt en het leek mij leuk om dat ook voor ouderen te doen die wat minder bezoek kregen. Daarnaast sprak mij ook aan dat STC met andere verenigingen samenwerkt. Zo leer je gelijk een hoop verschillende mensen kennen.

”Wat is tot nu toe de mooiste vrijwilligersactiviteit die jij hebt meegemaakt?”
Rond januari werd STC gevraagd om mee te helpen met het zogenaamde ‘Ontmoetingscircus’ voor ouderen. Het Winter Wonder circus in Tilburg was akkoord gegaan een speciale voorstelling voor ouderen op te voeren. De organisatie had ouderen uitgenodigd en hoopte deze aan elkaar te koppelen voor een vriendschap of iets meer.

Samen met ongeveer 15 studenten van STC hebben we gezorgd dat de dag soepel verliep. De bezoekers werden ontvangen in een ontvangsthal. Daar konden ze 1 uur voordat de voorstelling begon met elkaar praten. Mij was gevraagd de bezoekers te ontvangen en de gesprekken tussen de ouderen op gang te brengen. Sommigen waren in het begin wat verlegen, maar als ik wat vroeg over het circus lieten ze al gauw hun enthousiasme blijken. Daarnaast waren er gesprekskaartjes voor houvast, hoewel die al snel niet meer nodig waren. We hadden kaartjes uitgedeeld aan de bezoekers waarop ze hun interesses konden noteren. Op basis daarvan werden de mensen aan elkaar gekoppeld. Ondanks het koude weer begon de zaal zich goed te vullen. We hadden moeite om bij elke tafel even langs te gaan voor een praatje. Gelukkig knoopten de ouderen al gesprekken met elkaar aan, wat natuurlijk de bedoeling was!

 

 

 

 

 

 

 

 

”Zou jij vrijwilligerswerk aanraden aan andere studenten? Zo ja, waarom?”
Yes! STC geeft je de kans om op een makkelijk en leuke manier iets terug te geven aan Tilburg. Zelf had ik best wat tijd over, die ik bij STC beter besteed dan achter de TV bijvoorbeeld. Ook kan je van ouderen een hoop leren en zij ook van jou. Mooi om te zien hoe je inzet wordt gewaardeerd, ook al is het voor studenten een kleine moeite.

Commissielid Serve the Brave

Naam: Denise van Wijk
Leeftijd: 23 jaar

”Waarom ben jij vrijwilligerswerk bij STC gaan doen?”
Ik wilde graag iets extra’s doen naast mijn studie en naast dat ik al meerdere commissies heb gedaan die vooral te maken hebben met feestjes organiseren voor en door studenten leek het me leuk om iets anders te doen. Ik kwam uit mij Serve the City. Wat me het meeste aansprak is dat je met anderen studenten samen iets goeds kan doen voor anderen mensen. Zo leer je nieuwe mensen kennen en doe je goed werk!

”Wat is tot nu toe de mooiste vrijwilligersactiviteit die jij hebt meegemaakt?”
Helaas heb ik tot nu toe nog niet veel activiteiten bijgewoond. Maar het mooiste was toen ik voor STC met ONSSoepje aan het bezorgen was. We kwamen aan bij een mevrouw en zij was zo blij met de bezorging en waardeerde het zo ontzettend dat ze van geluk bijna moest huilen. Ze was zo ontzettend lief en vriendelijk en dat voelde zo goed.

”Zou jij vrijwilligerswerk aanraden aan andere studenten? Zo ja, waarom?”
Ik zou het zeker aanraden bij andere studenten! Het is ontzettend leuk om bij een studievereniging of studentenvereniging een commissie te doen en ook zeker leerzaam. Maar ik denk dat een commissie bij Serve The City nog veel waardevoller is doordat je anderen mensen echt helpt en iets terug kan doen voor de stad waar jij studeert. Bovenal is het ook altijd super gezellig en kom je er veel verschillende mensen tegen, wat ontzettend tof is!

Commissielid Serve the Brave

Naam: Myrthe van den Heuvel
Leeftijd: 20 jaar

”Waarom ben jij vrijwilligerswerk bij STC gaan doen?”
Hoi! Mijn naam is Myrthe en ik zet me sinds september 2019 in als commissielid van Serve the Brave. Ik ben begonnen als vrijwilliger omdat ik op zoek was naar een extra uitdaging naast mijn studie waarbij ik wel aansluiting had bij mijn opleiding. Ik studeer de bachelor medische psychologie, wat zich veel focust op de relatie tussen lichaam en geest. Serve the Brave organiseert evenementen voor (chronisch) zieken en/of geestelijk beperkten, en toen had ik het gevoel dat dit de kans was voor mij om iets te doen voor deze fantastische doelgroep. En zo gezegd zo gedaan ben ik begonnen als commissielid. Serve the Brave is, in tegenstelling tot andere commissies, pas van start gegaan sinds dit schooljaar. Vandaar dat ons jaar vooral in het teken stond van connecties maken met instellingen zodat we evenementen konden inplannen.

”Wat is tot nu toe de mooiste vrijwilligersactiviteit die jij hebt meegemaakt?”
Helaas heeft mijn favoriete activiteit vanwege corona niet kunnen plaatsvinden, maar we waren bezig om een groot gala te organiseren voor mensen met een beperking. Daarom hoop ik als deze onzekere periode voorbij is wij, als Serve the City, toch nog het gala kunnen door laten gaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

”Zou jij vrijwilligerswerk aanraden aan andere studenten? Zo ja, waarom?”
In mijn tijd als commissielid heb ik niet alleen geleerd hoe leuk en uitdagend deze doelgroep is, maar ook hoe belangrijk en waardevol het is om iets voor hen te kunnen betekenen. Je leert schakelen, ruim en in detail te denken, samenwerken en verantwoordelijkheid te nemen want zonder jou kan er geen activiteit doorgaan. Daarnaast leer je ontzettend veel nieuwe mensen kennen wat het ook nog eens supergezellig maakt. Daarom raad ik het zeker aan iedere student aan om je een schooljaar (of langer) aan te sluiten als bestuurslid, commissielid of dagvrijwilliger want niet alleen de kwetsbare doelgroepen gaan erop vooruit maar jij zelf ook.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close