Bestuur IX aan het woord: Julia Leenen – Voorzitter

Serve the City Tilburg is op zoek naar haar 10e bestuur! Ben jij geïnteresseerd in een bestuursjaar en benieuwd naar onze functies binnen ons bestuur? Lees dan snel verder en houd onze socials en website in de gaten, want aankomende dagen zal elk bestuurslid aan het woord komen. Daarbij zal ze haar ervaringen delen over een bestuursjaar bij Serve the City Tilburg en wordt uitgelegd wat haar functie vooral inhoudt. Vandaag is onze Voorzitter aan de beurt.

Enthousiast geworden? Solliciteer dan snel voor het 10e bestuur! Stuur daarvoor je CV + motivatie naar voorzitter@servethecitytilburg.nl vóór 11 april!

Wie ben je en wat is je functie binnen het bestuur?

Ik ben Julia Leenen, 22 jaar en naast mijn bestuursjaar volg ik de Master Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie aan Tilburg University. In mijn vrije tijd ben ik actief bij het damesdispuut Nontemba, netflix ik graag en ben ik het liefst met mijn vriendinnen en vriend.

Mijn functie binnen het bestuur is Voorzitter. Ik  ben het eerste aanspreekpunt voor partners, andere verenigingen en bestuursleden, de ontwikkelingscoördinator en de Raad van Advies. Ik leid de bestuursvergaderingen, plan deze in en stel de agenda hiervoor op. Ook behoud ik het algemene overzicht binnen Serve the City. Door dit overzicht te houden, kan ik een oog houden op dat alles goed verloopt en spreek ik mensen aan wanneer de taken niet goed worden vervuld.

Dit jaar coördineer ik ook de commissie Serve the Kids. Zij zetten zich in voor kinderen met een rugzakje. Het zijn dus veel taken, maar je rolt er zo in!

Waarom ben je een bestuursjaar gaan doen? En is dit goed te combineren met andere verplichtingen?

Ik ben een bestuursjaar gaan doen, omdat er eigenlijk geen zachte knip zou zijn en ik zat met een soort van tussen jaar. Aangezien ik nog twee vakken van mijn bachelor moest halen en verder geen andere verplichtingen had. Toen bleek dat de zachte knip toch ging gelden en heb ik er voor gekozen om de master Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie te volgen. Op dit moment hoef ik alleen de vakken te doen, hier heb ik bewust voor gekozen om me toch zo veel mogelijk te kunnen focussen op het bestuursjaar.

Om terug te komen op of het goed te combineren valt, in het begin was dit wat lastiger, vooral omdat je nog heel erg zoekend bent in wat er allemaal komt kijken binnen je functie, maar ook binnen het bestuur en de commissie zelf. Daarnaast werk ik nog steeds thuisthuis, wat af en toe wel lastig is stel je hebt een keer iets op een vrijdag avond. Maar verder moet je gewoon goed plannen en ook een overzicht houden in je agenda. Want het is wel belangrijk dat je ook tijd voor jezelf in plant. Vooral in het begin komt er heel veel op je af, maar gedurende het jaar weet je wat je kunt verwachten qua drukte en pas je dit ook makkelijker aan.

Waarom heb je voor Serve the City gekozen om een bestuursjaar te doen, en niet voor een andere vereniging?

Ik heb voordat ik bij Serve the City solliciteerde ook gesolliciteerd bij Integrand. Hier ben ik toen niet aangenomen, wat achteraf ook fijn was. Ik kwam er namelijk achter dat het niet helemaal mijn ding was. Toen ben ik verder gaan kijken en volgde Serve the City eigenlijk al 2 jaar. Ik heb ook altijd al vrijwilligerswerk willen doen, vandaar dat ik ook dacht van ik ga het gewoon proberen en als het niet lukt dan is dat ook niet erg. Ook was het erg fijn dat het een parttime bestuursjaar is wat het makkelijk voor mij maakte aangezien ik nog twee vakken moest volgen.

Waarom heb je gekozen voor je huidige functie?

Tijdens mijn sollicitatie had ik eigenlijk voor twee andere functies gesolliciteerd, namelijk Secretaris en Commissaris PR. Na mijn sollicitatie werd ik dan ook opgebeld door Femke de voormalige voorzitter met de vraag of ik toch de functie voorzitter wilde overwegen. Dit betekende dat ik heel erg uit mijn comfort zone moest stappen. Na het besproken te hebben met mensen die belangrijk voor mij zijn, kwam ik tot de conclusie dat het dom van me zou zijn als ik deze uitdaging niet aan ging. Nu ben ik achteraf heel blij dat ik deze functie toegezegd heb gekregen, aangezien het me heel veel heeft gebracht. En ik hier ontzettend veel van heb geleerd en ook veel mensen heb leren kennen.

Wat heb je geleerd van je bestuursjaar? Zou je dit later nog kunnen toepassen?

Mijn bestuursjaar heeft me geleerd dat ik de leiding moest nemen, dit was voor mij in het begin erg lastig omdat ik normaal gesproken een persoon ben die graag op de achtergrond staat. Maar nu moest ik juist op de voorgrond treden. Ook heb ik geleerd hoe je grote en ook kleine activiteiten moet organiseren, met het bestuur en ook met je commissie. Ook heb ik geleerd hoe je bijvoorbeeld om moet gaan met conflicten. Dit is dan ook erg belangrijk tijdens het samenwerken met andere mensen. Dit zal altijd een belangrijk ding in het leven zijn. Je leert jezelf ook echt kennen, en ook is dit iets wat je je hele leven kunt toepassen. Niet alleen in het bedrijfsleven maar ook in je privé leven.

Wat is je het meest bijgebleven van dit (corona)jaar?

Wat me het meest is bijgebleven afgelopen jaar is dat mensen zo dankbaar zijn dat je ze helpt. Je hebt als student niet door wat er eigenlijk buiten het studentenleven gaande is in je stad. Door het vrijwilligerswerk wat we doen, zie je pas hoeveel mensen in omstandigheden leven waar je zelf nooit bij hebt stil gestaan. Daarnaast leer je zo veel mensen kennen, wat ook weer voor hele leuke activiteiten zorgt, zoals Cobo’s, feesten en borrels.

Welke boodschap wil je je opvolger meegeven? 

Ben niet bang om uit je comfortzone te stappen. Het is in het begin echt wel spannend, maar je went er ook heel snel aan. Daarnaast is het gewoon een heel leuk en leerzaam jaar waarbij je kennis maakt met heel veel verschillende mensen. Dit gaat om medestudenten, het bedrijfsleven maar ook de doelgroepen. Het is goed voor je persoonlijke groei en je CV. En ook al blijft het een cliché, een jaar gaat zo snel voorbij, maar het blijft een super leuk jaar.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close