Rémy-Josquin Carré – betrokken bij oprichting STC 2010

Wegens het coronavirus gaat onze bestuursinteresse avond op een andere manier door (Skype). Om meer informatie over een bestuursjaar bij STC te geven, geven wij het woord aan oud-bestuursleden.

Vandaag vertelt Rémy-Josquin Carré meer over zijn functie en wat het hem heeft gebracht.

”Wie ben je, wat was je functie tijdens je bestuursjaar en in welk jaar was je bestuur?”
Ik ben Rémy-Josquin Carré,  inmiddels alweer geruime tijd afgestudeerd, maar ooit in 2010 vrij snel na oprichting betrokken bij Serve the City via een goede vriend die me kennis liet maken met Hans van Dijk: de founding father van Serve the City Tilburg.

In die tijd was ik student Juridische Bestuurskunde en had ik al met SAM in de Universiteitsraad gezeten. Na die tijd wilde ik nog steeds actief blijven met een sterk voornemen om medestudenten en mezelf uit de driehoek kroeg-collegezaal-studentenhuis te krijgen.

Juist omdat wij samen de bevoorrechte club mensen zijn die meer kansen hebben (en misschien van huis uit ook hadden), in een stad als Tilburg met grootstedelijke problemen. Ik had me toentertijd al eens voorzichtig gemeld bij de Vincentiusvereniging, een lokaal gerichte hulporganisatie voor de minderbedeelden. Rond diezelfde tijd bleken meer mensen op de Universiteit met een dergelijk idee te leven, en dat was het begin van wat er nu, tien jaar later, staat!

Bijgevoegd een oud nieuwsbrief artikeltje dat ik vond uit 2010:

De geschiedenis herhaalt zich

In 1953 bestond er in Tilburg een Studentenconferentie die zich bezig hield met de hulp aan armen in de wijken Broekhoven II en later ook Broekhoven III.

Onlangs stond er een artikel in het Brabants Dagblad onder de kop: Student doet vrijwilligerswerk; een vrijwilligersnetwerk Serve the City.

Serve the City moet studenten aanzetten om vrijwilligerswerk te doen en hen in contact te brengen met hulpbehoefende Tilburgers. In Tilburg zijn er 26.000 studenten. Daarvan zijn er beslist een aantal die zich aangetrokken voelen tot het vrijwilligerswerk. We zullen vanuit het Vincentius bestuur snel contact gaan zoeken en kijken waar we informatie en advies kunnen uitwisselen. Misschien ook een nieuwe bron om jongeren te interesseren voor ons werk. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

”Heb je nog profijt gehad van je tijd bij Serve?”
Uiteindelijk, juist omdat we met een paar man vaste kern het wiel hebben moeten uitvinden met Serve, waar we geëxperimenteerd hebben met StC actieweken, StC focusdagen, een ‘’kernteam’’ en uiteindelijk via een beurzenaanvraag een studentenbestuur heb ik enorm veel gehad aan Serve mee opbouwen.

Of het nou gaat om de intrinsiek gemotiveerde mensen waarmee je de projecten verzint, er mensen uit je eigen netwerk bijzoekt om het groter te maken of je zelf verzonnen activiteiten uitvoert,.. je bent gewoon aan het pionieren.

Nooit had ik in het begin durven dromen dat we tien jaar later hier zouden staan. In die begintijd hadden we geen kamer, geen budget en geen mankracht. Het was gewoon een idee van wat gemotiveerde mensen die vonden dat alle Tilburgse studenten dit interessant zouden moeten kunnen vinden.

Van gratis gebruik mogen maken van de hall-of-fame om iets groot neer te zetten, tot overleggen bij iemand thuis op de studentenkamer, het heeft me zoveel ervaring en groei gebracht!

”Wat is het meest waardevolle dat je hebt geleerd?”
Het klinkt cliché natuurlijk, maar de grootste verdienste was en is de menselijke waarde en intrinsieke onbaatzuchtigheid van je medemensen. Niet voor het geld, niet voor de eer maar écht voor je medemens.

Natuurlijk besef ook ik wel dat dit een leuk CV-dingetje kan zijn voor studenten, maar ik deed dit werk met mensen voor wie dit een super experiment was, een idee waarin we samen geloofden. Ik heb geleerd dat je samen bergen kunt verzetten. Dat je een ludiek idee kunt tot omvormen tot een grote vrijwilligersorganisatie met medewerker, commissies en supertof bestuur, jaar na jaar!

 

 

 

 

 

 

 

 

”Welke activiteit is je het meest bijgebleven?”
De activiteit die me het meeste bij is gebleven is een serve the dinner bij de Hazelaar in 2011 waar we hebben geloot wie aan tafel mocht mee-eten met de ouderen en het gesponsorde héérlijke eten en wie moest bedienen.

Jullie raden het al: ik mocht me dienstbaar opstellen en braaf mijn eigen vrienden die het er lekker van namen,.. bedienen. Met een extra diepe buiging naar de StC regenten 😉

Sinds toen wist ik, dat ik voor een dienend leven in de wieg was gelegd. En ja, gelukkig kregen wij in de keuken ook een portie van het driegangen menu.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close